Aby nás minimalismus neomrzel

13.05.2018 20:04

Známe to všichni. Nejvíce energie máme vždy při počátečním nadšení. Přečteme si zajímavý článek a okamžitě v nás vzplane myšlenka „TO JE ONO!“. Pak si přečteme dvě, tři knížky a nadšení dosáhne vrcholu. Je čas na praxi. Začneme, elán opadá, energie ubývá a zanedlouho jsme opět ve starých kolejích. Jak to udělat, aby se v nás myšlenka minimalismu nerozplynula po uklizení první skříně?

Neustále jsme v pokušení nakupovat nové a nové věci. Obchody a internet jsou plné vymakaných technologických novinek a prodávané věci jsou čím dál krásnější. Jak odolat? Nabízím dvě taktiky, které mi pomáhají koupit opravdu jen to, co potřebuji.

1) Před nákupem oblečení ve výprodeji se ptám sama sebe: Chci si to obléci už zítra? Kolikrát to obleču? Nemám podobnou věc už doma? Tyto otázky mi pomůžou udržet emoce pod kontrolou a rozumně zvážit, zda daný kousek bude mít pro mě význam.

2) Další mojí osvědčenou technikou je „odložení“. Když mě v obchodě zaujme nějaká věc, odejdu z obchodu. Pokud na damou věc myslím i druhý nebo třetí den, jdu si ji koupit. Z 80 % v takových případech si na zboží večer už ani nevzpomenu.

Obě dvě taktiky používám i při nakupování v e-shopech. Ty jsou dostupné kdykoli, takže pokušení je ještě silnější. Podstatné je, se neunáhlit.

Jaké taktiky máte vy?