Minimalistický rozpočet: Jednoduchý finanční systém, který funguje

08.05.2018 16:27

 

Minimalismus je životní styl, který lze uplatnit v mnoha oblastech každodenního života. Třeba i v peněžence. Základní myšlenka minimalismu je zaměřit se v životě na to, co má pro nás hodnotu, a to ostatní eliminovat. V případě financí to znamená, pořizovat si takové věci, které jsou pro nás důležité a reprezentují naše hodnoty.

Přemýšlení o výdajích se týká všech položek, které nakupujeme. Oblečení, vybavení domova, dárky a další věci. Dokonce i jídlo, které si kupujeme, reprezentuje určité hodnoty vyjadřující vztah k našemu zdraví, tělu a duchu.

 

Minimalistické pojetí hospodaření s penězi tedy neznamená, že budeme kupovat levné věci a tím ušetříme. Naopak. Své peníze utratíme za kvalitu za odpovídající cenu. Před každým nákupem pečlivě zvážíme, proč to chceme koupit, jak to obohatí náš život – a teď nemyslím materiálně, ale duševně. Nikdy nenakupujeme jen proto, že je to levné. Minimalismus a skromný život jsou zcela odlišné životními styly.

 

Uspořádaný život spočívá také v přehledu o příjmech a výdajích. Když budeme vědět, kolik vyděláváme, a za co a kolik utrácíme, budeme výdaje více hlídat. A to je první krok ke změně.

Zde je několik inspirací, které vám pomohou uplatnit minimalistický přístup k vašim financím

 

1) Žádné půjčky

Minimalistický způsob vedení financí nepřipouští léčky typu kontokorent, úvěrová karta s benefity a další ďábelské vynálezy peněžních institucí. S těmi člověk snadno ztrácí kontrolu. Hromadí se a komplikují účty – jeden je běžný, další je úvěrový a možná i další a další. Finanční zmatek. To je KOMPLIKACE a minimalismus je přece o ZJEDNODUŠOVÁNÍ.

 

2) Ujasněte si hodnoty a cíle ve financích

Minimalista zná své hodnoty a ví, co je pro něj důležité. Jakmile znáte své hodnoty, jste připraveni si stanovit priority.

Finanční hodnoty mohou být například: nemít dluhy, neutrácet za zbytečnosti, šetřit, přispívat na charitu...

Příklady finančních cílů: do dvou let se zbavím půjček, jakmile vše splatím, budu každý měsíc ukládat bokem 20 % z příjmů, vydělám dalších 20 % svého příjmu tím, že rozjedu vlastní byznys, do deseti let ušetřím milión...

Možná vás zaujme pravidlo 50/20/30. Je to systém, podle kterého 50% výplaty utratíte za to, co potřebujete, 20% ušetříte a 30% utratíte za to, co chcete. 

Při hledání priorit ve financích se zamyslete i nad tím, jestli peníze investujete raději do věcí nebo do zážitků. 


3. Výdaje pod kontrolou

Zapisujte si, za co utrácíte. Možná budete překvapeni, kolik zbytečností nakupujete a kolik by se dalo ušetřit. U každé položky si uvědomte důvod nákupu. Upřímně a pravdivě.  Myslete na to, že každá koupená zbytečnost vás vlastně okrádá. Když koupíte něco, co pro vás nemá hodnotu, zbytečného, je to jako vyhodit peníze oknem.

Veďte si přehled svých finančních položek. Některé ovlivnit nemůžete (nájem, inkaso, pojištění, školka, splátka…) s jinými můžete pracovat (potraviny, drogerie, oblečení…) Na začátku měsíce si ke každé položce naplánujte částku tak, abyste ke konci měsíce byli v plusu (ideálně o procento z výplaty, které jste si uložili za cíl ušetřit J)

Zde si můžete stáhnout Finanční plán.pdf, který vám pomůže mít příjmy a výdaje pod kontrolou.